Svenska pensionärsförbundet i Österbotten vill än en gång uppmärksamma både kandidater i instundande kommunal- och välfärdsområdesval och alla er som röstar i valen på viktiga frågor som rör oss pensionärer och den äldre befolkningen i gemen.
Vi noterar att satsningarna på nyare och lättare vårdformer som hemvård, hemmarehabilitering, hemsjukhus och mobila sjukhus minskar trycket på såväl antalet bäddplatser inom vården, som inom äldreboenden med dygnet runt vård. Vi ser dessa satsningar som en positiv utveckling och uppmanar alla kandidater att arbeta för att satsningarna får tillräckliga medel så att de negativa effekterna av indragningar och nedskärningar blir möjligast små.
Satsningarna på vård i hemmet är bra och ger ett mänskligare grepp åt vården. Många äldre bor hemma med hjälp av närståendevårdare. Anhöriga får ändå inte vara en förutsättning för god vård. Näståendevårdarnas situation behöver underlättas med hjälp av regelbunden rehabilitering.
Ett mänskligt sätt att spara in på vårdkostnader i längden är också att kraftigt stöda förebyggande åtgärder som håller oss friskare längre. Här har kommunerna ett viktigt ansvar för att den äldre befolkningen erbjuds tillgängliga motionstillfällen och aktiviteter till ett överkomligt pris
Alla våra kommande kommunala beslutsfattare måste också ta sitt ansvar för att undanröja hinder i vår omgivning. Omoderna bostäder, trevåningshus utan hiss och otillgängliga badrum samt dålig kollektivtrafik kan utgöra oöverkomliga hinder för att delta i organiserade aktiviteter och att överhuvudtaget bo kvar hemma.
Både kommunerna och välfärdsområdena talar för ökade insatser av frivilligarbete för att förbättra livskvaliteten för de äldre, vilket Svenska pensionärsförbundet i Österbotten hälsar med tillfredsställelse. Detta kräver dock motionsinspiratörer och välfärdskoordinatorer i alla kommuner och samarbetspersoner i Välfärdsområdet. De allt friskare äldre deltar gärna i detta talkoarbete, men det behöver koordineras för att de skall kunna jobba optimalt. En viss utbildning behövs också t.ex. gällande tystnadsplikt.
Seniorrådgivarna behöver bli fler och marknadsföras effektivare, helst med personlig kallelse. Detta är en kostnadsbesparande investering. Ett förebyggande arbetssätt i samverkan gör det möjligt att uppnå de nya sparmålen med bibehållen värdighet.
Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf:s vårmöte i Esse 27.3.2025