SPF Österbotten

Nyhetsbrev 1/2021, 13.1.2021

12.01.2021 kl. 20:48
Rådslag, årsrapportering och frågesport

RÅDSLAG MED RIKSDAGSLEDAMOTER 11 JANUARI

Regionstyrelsen höll sitt årliga rådslag med svensk- och tvåspråkiga riksdagsmän från Vasa valkrets 11 januari. Ämnen som diskuterades var bland annat pensionärsfattigdomen, åldringsvården, stärkande av äldrerådens roll samt ensamheten bland pensionärerna. Deltog gjorde Kim Berg (SDP), Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand (SFP) och Peter Östman (KD).
Vid efterföljande styrelsemöte beslöt regionstyrelsen ge följande två utlåtanden som kommer att publiceras i dagspressen:

"Bästa pensionär!
Livet är fullt av risker. Det är en mindre risk att drabbas av Covid 19 om du låter vaccinera dig!
Ta vaccinet så fort det blir möjligt i din kommun. Enda sättet att återgå till ett normalt liv är att största delen av befolkningen låter vaccinera sig!
Svenska Pensionärsförbundet i Österbotten r.f.
Styrelsen"

"Avgiftstaken för vårdkostnader borde sänkas för att lindra pensionärsfattigdomen
Ungefär 300.000 pensionärer i Finland lever, enligt EUs norm, under fattigdomsgränsen. De lägsta pensionerna skall höjas i sakta mak, men för att snabbare göra livet lättare för de mest utsatta kan man söka metoder för att sänka avgifter för samhällsservice.
Speciellt utsatta är de pensionärer som har höga vård-, medicin- och resekostnader. För att lindra effekterna av dessa kostnader har vi i Finland årliga avgiftstak. Taket för mediciner är 578 €, för vårdavgifter 683 € och för resor till vård 300 € per år. Avgiftstaken nollställs vid varje årsskifte. För att lindra effekterna av kostnadsbördan föreslår Svenska pensionärsförbundets regionstyrelse att avgiftstaken slås ihop och sänks betydligt, förslagsvis till garantipensionens nivå. Det här räcker inte för att lindra avgiftsbördan tillräckligt i början av året. En del säger att pengarna inte då räcker till både mat och mediciner. Man borde nu, eller samtidigt med en sammanslagning , sprida ut nollställningen till alla månader i året för att lindra utslagseffekten i början av året.
Svenska Pensionärsförbundet i Österbotten r.f.
Styrelsen"

 

ÅRSRAPPORTERING

Föreningarna skall senast 7 februari fylla i årsrapporteringsblanketten för år 2020 via denna länk
>>ÅRSRAPPORT

 

 

FRÅGESPORTUTTAGNING 2021

Frågesportuttagningen ordnas i år på distans via Zoom onsdagen 10 februari klockan 13. Föreningen kan delta med högst två lag, i lagen skall finnas både damer och herrar. Sista anmälningsdag är 22 januari. Anmälning av lagen sker via denna länk:
>>ANMÄLNING TILL FRÅGESPORTUTTAGNING
Ytterligare direktiv om hur frågesporten genomförs kommer från kansliet i Helsingfors. De tre bästa lagen från Österbotten deltar i finalen som ordnas senare i år.

 

KOMMUNALVALET 2021

Regionstyrelsen uppmanar alla föreningar att aktivera sig inför kommunalvalet, som hålls den 18 april, förhandsröstningen pågår 7-13 april. Föreningarna kan ordna lokala valdebatter och bjuda in representanter för så många politiska partier som möjligt.
Kandidatlistorna fastställs 18 mars, varefter kandidaterna kan bjudas in. 

 

>>FRÅGOR OCH SVAR OM CORONAVACCIN, INSTITUTET FÖR HÄLSA OCH VÄLFÄRD

 

 

Patrick Ragnäs